scouternas sysslor
Uncategorized

Vad man gör när man tar det lugnt som scout

Precis som man kan spela fotboll i ett lag, tillhöra en skidklubb trots att det är en individuell sport, så kan man även gå med i en scout-förening. Det som kännetecknar scouter är främst att de gör allt i naturen, och skapar aktiviteter och äventyr med hjälp av naturen. I dagens samhälle har man börjat använda sig av redskap skapade av andra material än naturmaterial, men förr i tiden gick det ut på att klara sig i naturen med endast redskap man skapade av naturens material. Något annat som är specifikt för att vara med i scouterna är den gemenskap men upplever. Just nu är det över 70 000 barn som är med i olika scout-föreningar, där de på läger hittar vänner från hela landet samt växer själva som individer. Scouterna jobbar med mycket problemlösning, både för individerna men även i verkligheten och naturen. Exempelvis vad man ska göra om man kommer vilse i skogen, hur man gör upp eld utan elektronik eller tändstickor, hur man bygger upp ett boende med tak över huvudet av endast naturmaterial, hur man gör olika knutar på tampar och liknade. Allt för att bli händig i framförallt Sveriges natur.

Det hör inte till ovanligheterna att man umgås runt en lägereld och berättar historier på kvällen när man är ”ledig” och tar det lugnt. Dessutom använder man inte sina mobiltelefoner eller andra digitala enheter, just för att få fram den gemenskap och umgänge mellan ungdomarna och mellan alla åldrar. Ett samtalsämne som ledarna ofta tar upp när scouterna är lediga, som brukar leda till givande diskussioner, är vad man har för värderingar i livet. Vad har scouterna för mål och visioner? Hur är man en bra medmänniska? Många av de personerna som har varit med eller fortfarande är med i scouterna berättar att under de stunderna de tar det lugnt och umgås, har de växt som personer, fått mer respekt till den mångfaldiga gruppen och inspiration till nya värderingar och mål. Att vara med i scouterna är inte bara för den som vill bli bättre på att klara sig själv i skogen och naturen, utan även för de som vill lära känna nya människor och få lite perspektiv på saker och ting, vilket kan vara väldigt nyttigt för ens egna inre resa i livet. De scouterna tror på är att för sin egna personliga utveckling måste man träffa andra människor, förstå hur de ser på saker och ting samt inse att de finns fler i världen med andra kulturer för att inte vara så trångsynt.

Andra mer aktiva lediga stunder för scouterna

Det enda scouterna gör är inte bara att leva i naturen och diskutera livets frågor, utan de gör givetvis andra aktiviteter när de är lediga och tar det lugnt mellan varven. En typisk aktiviteter för scouter är att bada i sjöar, spela kort och andra sällskapsspel, grilla korv, marshmallows samt poppa popcorn över elden. De flesta träffarna är läger och inte enstaka aktiviteter på vardagskvällarna efter jobb och skola. På lägrerna sover de flesta över, såvida man är över 10 år. De som är under blir oftast hämtade av föräldrarna på kvällen och lämnade tillbaka morgonen efter. Förr var det indelat mellan könen hur man sov, vilket har minskat senaste åren med tanke på det mer jämställda samhället vi lever i nu. Vissa läger har fortfarande könsindelning där man sover, med allt fler väljer att dela upp tjejer och killar för att de inte ska bli stereotypiskt att tjejerna sover för sig och killarna sover för sig.