Intresserad av friluftsliv som hobby, inte nödvändigtvis som Scout

Ibland är man bara intresserad av att vara ute i naturen, klara sig själv samt att man har ett intresse för utrustning. Kalla det ”prylgalen” eller vad som helst men i grund och botten är det ett intresse för att klara sig oberoende samhället och på egen hand. Här tänkte vi ta upp ett par vanliga fraser som används av personer som är intresserade av dessa friluftprylar. Vi tänkte ta upp moderna ord och företeelser som ofta dyker upp på internet och ute i hemmen idag.

EDC

Har du sett denna lilla förkortning på internet, i sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter? Förkortningen betyder ”Everyday Carry” och kan översättas till ”Vardagsprylar” eller ”Vardagligt bärande” och det är i princip saker som man har på sig i fickan, väskan eller ryggsäcken som man använder för att utföra olika saker som uppstår i vardagen. Vad kan man ha i sin EDC? Ett exempel på saker som man kan bära med sig är:
Ryggsäck för att bära saker i.

Kniv som kan användas ute i skogen, vid nödsituationer mm.

Ficklampa vid strömavbrott eller om man söker efter någonting där det är mörkt.

Plånbok.

Vatten.

Multiverktyg för mångsidigheten.

Paracord som kan användas till att fästa eller bygga saker.

Mycket av detta ingår också i en Scouts packning och det är intressant hur utvecklingen har gått fram tills idag.

Prepper

Ordet ”prepper” är ganska nytt hos oss i Sverige men borta i staterna, i USA har det funnits många som håller på med just detta. En prepper är någon som förbereder sig för apokalypsen, alltså jordens undergång eller någon större katastrof som kommer att utrota större delen av mänskligheten. Denna person, man eller kvinna samlar på sig saker för att kunna klara sig i ett sådant nödläge. I många fall går det till överdrift men det är var och ens sak att göra som man vill. En prepper kan bygga underjordiska skyddsrum och samla bränsle, mat och andra förnödenheter som gör att man kan klara sig under jord i flera år. Många tror att det finns fortfarande personer som lever utanför dagens samhälle, i hemliga grottor helt avskilda sedan 2000-talet. Då var det många som trodde att jorden skulle gå under, när vi gick över från 1999 till år 2000. Inget är bekräftat men det är helt klart möjligt.

En orsak varför många börjar med att förbereda sig för en katastrof kan vara den populärkulturella genren med zombiefilmer och serier. Under 2000-talet har detta exploderat och det har skapat också skapat en debatt där man diskuterar på allvar vad som skulle hända om en verklig zombie-apokalyps skulle inträffa. Det handlar väl inte så mycket om själva monstren men hur människor skulle reagera. Vad skulle man göra och inte göra i en sådan situation? Hur överlever man bäst? Hur mycket vatten behöver man? Hur överlever man på mat man hittar i naturen osv? Ämnet är intressant och ligger mycket nära det man lär sig i Scouterna.